Varberg
– Känt för bland annat sina många spa anläggningar, det oslagbara läget vid havet och mycket bra surf.
Låt mig ta dig med på en helg i Vackra Varberg. En pärla på den Svenska Västkusten som passar utmärkt att besöka året runt.
Vi kommer in i Varberg när mörkret lagt sig, staden har just pyntats med julbelysning och de mysiga små gatorna lyser varmt av ljuset. Vi strosar några gator bort för att komma fram till vårt hotell för natten, Okéns B&B, som ska vara mycket populärt.
Eftersom vi kommer lite senare framåt kvällen får vi ett trevligt välkomstsms med beskrivning om hur vi tar oss in på hotellet utan att receptionen är öppen. Allt fungerar smidigt och så fort vi kliver innanför dörrarna slås vi av hur charmigt det här stället är. Vi hämtar ut nyckeln till vårt rum och går en trappa upp. Vi ska bo i ett ”King” rum vilket är ett av hotellets större rum och vi blir verkligen inte besvikna. Här finns gott om utrymme och charmiga detaljer.
När vi installerat oss på rummet byter vi om och smyger ut i mörkret igen. Bara ett stenkast ifrån Okéns B&B ligger Vinbaren där vi slinker in och slår oss ner vid ett bord. Vi träffar Mattias som beskriver att de gärna vill att det ska kännas som att kliva in i ett avslappnat vardagsrum när man kommer till Vinbaren. Något jag tycker de lyckats bra med att återskapa här. Vinbaren är välbesökt och här slappnar människor av.
Mattias är kunnig och berättar om de olika vinerna han tagit fram till vår mini-provning. Givetvis finns även alkoholfria viner att tillgå vilket gör att detta är en plats där många kan trivas och känna sig bekväma.
Vi sitter här länge och njuter av en ljuvlig charkbricka full av härliga godsaker. Vi äter en fantastisk svamp-risoni och glömmer nästan bort tiden. När vi känner oss mätta och belåtna tackar vi för oss och går den korta biten bort till hotellet igen.
En trevlig detalj i entrén är ett bord med vattenkokare, te och kaffe. Jag tar med mig en kopp värmande te upp på rummet och på det viset avslutar vi kvällen.
Nästa morgon möts vi av en dignande frukostbuffé i den lilla och otroligt charmiga matsalen. Här finns det mesta man kan önska sig på en frukost och vad som gör det hela ännu trevligare är att en av hotellets ägare finns med vid frukosten. Han hälsar och småpratar med gästerna och visar gärna sina favoriter på frukostbordet.
Detta är verkligen ett gemytligt och mycket trevligt familjeägt hotell som vi gärna återkommer till!
Efter frukost ger vi oss av mot ett av Varbergs kännetecken – Kallbadhuset.
Här bastar man och badar i friskt havsvatten året runt. Förutom att byggnaden är otroligt vacker och värd ett besök bara i sig är ett bad på Kallbadhuset en uppfriskande upplevelse som verkligen är att rekommendera.
Efter Kallbadhuset tycker vi att det är dags för något värmande. Vi tar oss in mot stan och bestämmer oss för att fika på Gästis Kafé och Matsalar. Här finns så mycket fikabröd att välja på att det blir svårt att bestämma sig. Tillslut slår vi oss ner vid en av alla de otroligt mysiga sittplatserna och låter teet värma upp oss ända inifrån.
Precis intill Kallbadhuset ligger Varbergs Fästning. Här är utsikten slående vacker och man kan riktigt känna historiens vingslag när man går längs med gatan inne på fästningsområdet. Längs upp, inne i fästningen, finns ett museum, en presentbutik och ett trevligt Café. Här kan man gå på bokade visningar av fästningen eller själv strosa runt utanför.
Intill Fästningen går Varbergs berömda strandpromenad. Här kan du promenera ända från Fästningen bort till Apelviken som sommartid är en mycket välbesökt strand. Det är en fantastiskt vacker sträcka att gå eller cykla, alldeles intill havet.
Tiden rullar på när man har mycket att se och göra. Det närmar sig lunchtid så vi bestämmer oss för åka bort till Brukstorget. Ett butiksområde strax utanför Varbergs centrum. Här finns bland annat Röda Korsets Secondhand butik och den välbesökta FGL Store. Vi strosar runt här en stund innan vi hoppar in på Verket för att äta lunch.
Verket är en populär lunchrestaurang som serverar några olika vällagade rätter.
Allt smakar mycket bra och vi är nöjda över valet av restaurang.
Förutom själva restaurangdelen finns här även en liten butik och ett bageri. Det är svårt att åka härifrån utan att köpa med sig något gott på hemvägen. Så det gör vi så klart.
Detta blir en perfekt avslutning på vår lilla getaway i Varberg!
Varberg tips
Spa
Varberg är känt för att vara en Spa-stad. Några av de större anläggningarna är Aisa Spa och Kusthotellet. Men även Hotell Gästis och Havanna har mindre anläggningar.
En personlig favorit är Aisa Spas ”Bara vara” paket.
Surf
Åker du till Varberg sommartid rekommenderas att boka en surfkurs hos antingen Surfers Paradise eller Faléns Surf.
Torg
På onsdagar och lördagar är det torghandel på Varbergs torg – missa inte det!
Varberg är mycket trevligt att besöka året runt!
Att semestra med familjen måste inte nödvändigtvis vara speciellt dyrt. Förra sommaren gjorde jag och min familj en budgetvänlig familjesemester i Danmark som jag delar med mig av här nedan.
Låt dig inspireras till en härlig semester som inte måste ruinera dig!
Det är tidig morgon. Vi packar in det sista i bilen, barnen hoppar in och vi kör iväg mot vårt lilla äventyr som ligger framför. Vi är laddade till tänderna på vår roadtrip i Danmark!
Trots en körsträcka på bara lite drygt 2,5 timme hinner vi med några ”Är vi framme snart?” Det går dock väldigt bra och med skärmar, snax och lekar är vi faktiskt snart framme. Vi kör med spänning över den stora ståtliga Öresundsbron och rullar sedan in i Köpehamn.
Vårt första mål på resan är Den Blå Planet – Nordeuropas största akvarium. Akvariet ligger i utkanten av Köpenhamn och det går väldigt lätt att ta sig dit när vi väl kört över bron och in i Danmark.
Den Blå Planet är ett välordnat akvarium som är väl värt ett besök. Det var något mindre än vad vi hade föreställt oss men barnen var nöjda och glad över besöket. Här finns även en stor innergård med vattenlek och lekplats som också var väldigt uppskattad av barnen på den här stekheta dagen då vi gjorde vårt besök.
Efter några timmar på Den Blå Planet känner vi oss klara. Vi hoppar åter igen in i bilen för att komma fram till vårt nästa mål.
Efter en knapp timme kommer vi fram till Faxe Kalkbrott.
Vid detta enorma kalkbrott finns ett Geocentrum, café och så det som vi kommit hit för – fossiler!
Vi går in i souvenirbutiken och möts av en vänlig dam som berättar lite om kalkbrottet för oss. För en tia köper vi med oss en broschyr där vi kan se vilka fossiler vi kan tänkas hitta och för ca 20 kr till hyr vi en hacka och en hammare. Sen ger vi oss av ner mot kalkbrottet.
Här får man alltså leta efter fossiler och hugga ut de man hittar och ta med dem hem. Lycka för en sjuåring!
Det är en solig och varm dag när vi är här. När vi gått de många trappstegen ner känner vi hur solen steker på och vi är glada att vi lyssnat på de råd vi läst i förväg. ”Ta med vatten, huvudbonad och solglasögon och glöm inte att smörja in er med solkräm!” Det är verkligen varmt här nere. Varmt och bländande vitt. Men med kepsar och solglasögon på och med vattenflaskan i högsta hugg går det bra och vi börjar ivrigt vårt sökande efter fossiler. Det är faktiskt inte bara barnen som tycker detta är spännande utan även vi vuxna rycks med. Vi stannar här en lång stund och hittar många korall-fossiler som vi stolta bär med oss hem. Vi hade kunnat stanna länge här men när vattnet i våra flaskor börjar sina får vi ändå gå upp mot bilen igen och lämna kalkbrottet bakom oss.
Vi kör vidare. Den här gången mot vårt boende för natten som ligger i Faxe Ladeplads. Vi har hyrt en liten stuga via Air Bnb. Efter att ha stannat till för varsin dansk korv till kvällsmat spenderar vi resten av kvällen på en strand för att sedan sova riktigt gott i vår lilla stuga.
Morgonen därpå är det dags för nästa äventyr! Vi hoppar åter igen in i bilen. Den här gången styr vi mot Möns Klint. Efter ca en timma i bilen rullar vi in i de magnifika bokskogarna och parkerar på den stora parkeringsplatsen precis intill Geocentret vid Möns Klint. Geocentret ser väldigt spännande ut men vi har andra planer för dagen. Vi ska se på kalkstensklippor!
För att ta sig ner till de berömda klipporna behöver man gå i trappor. Många trappor! Det tar oss ungefär 15 min att gå hela vägen ner. Som tur är finns det bänkar på vägen att vila benen vid.
När vi kommit tillräckligt nära ser vi äntligen de magnifika vita klipporna tona upp sig. Det är otroligt vackert och vi häpnar alla över hur väldigt höga klipporna är! Efter att ha lekt och strosat runt på stenstranden en stund tillsammans med många andra turister känner vi oss nöjda. Vi börjar den långa vandringen upp igen och känner oss riktigt stolta över att ha klarat av att ta oss upp för alla trappor. Sedan åker vi vidare till den lilla staden Stege för att äta lunch.
Vårt nästa mål för resan är ett otroligt roligt Air Bnb boende som ligger långt söder ut på ön Falster. Vi har hyrt en trädkoja för natten!
Eftersom att barnen är olidligt peppade på att få bo i en koja åker vi dit ganska tidigt. Vi äter vår medhavda kvällsmat och myser runt tills det är dags att sova. Morgonen därpå kommer värden med en picknickkorg full av frukostpannkakor, te, mjölk, flingor och all möjlig slags frukost. Vi dukar upp utanför vår koja, bland trädtopparna, tittar ut över en solig sommaräng och känner att vi har det väldigt bra.
Efter frukosten lämnar vi vår fina koja. Vi kör ca 1,5 timme innan vi är tillbaka i Köpenhamn. Vi stannar till i Nyhavn för att äta en lätt lunch, ta en båttur och avslutar sedan med härligt nygräddade churros innan de är dags att styra hemåt igen.
Efter ca 2,5 timme rullar vi upp på vår egen garageuppfart igen. Väl hemma känner vi oss mycket nöjda med vår lilla roadtrip och lever länge på minnena från ”det där landet som man kan åka bil till”, som vår då treåring länge kallade Danmark.
Kostnad
Den Blå Planet – Inträde ca 216 kr (vuxen) 120 kr (barn)
Faxe Kalkbrott – Hacka ca 20 kr. Broschyr ca 10 kr.
Klakstensklipporna vid Möns klint – Gratis.
Boende totalt – ca 1500 kr för 4 personer, 2 nätter.
Total kostnad för fyra personer: 2202 kr
Att tänka på
Tänk på att det medför en kostnad att köra över Öresundsbron.
Här kan du läsa mer om vad det kostar.
För att få en lyckad bilsemester med barn krävs det ofta en del förberedelser. Ett tips är att ladda upp med saker som fungerar bra att äta i bilen. Väljer du att ge dina barn något att äta medans ni kör – var då extra uppmärksam på barnen så att de inte sätter i halsen!
Att ha med små leksaker, en liten förpackning med pennor, ett litet block eller liknande är också ett bra tips.
Att ge en liten present inför resan brukar bli väldigt uppskattat. Vi brukar ibland ge våra barn varsitt litet nytt ritblock och detta kan roa långa stunder.
Sen har vi förstås skärmarna! Ibland oumbärliga när bilresan känns lite för lång för de små. Ladda upp med roliga spel och filmer som kan roa när fantasin tagit slut eller tröttheten satt in.
Vill du läsa ännu mer om den här resan så kan du titta in på lifebythesea.se
Lycka till och trevlig resa!